Battery life and firmware update

Comments

11 comments

  • Elizabeth Swoope

    In your case, I think doing the FW update manually would be best. Those cameras haven’t had a firmware update for a long time so you’re working with really, really old FW. The latest FW fixed a dropped connection issue and that may be what’s causing your problems.

    0
    Comment actions Permalink
  • John Lockburner

    I would default the camera and format the memory card as well. Is it one of the original 3G cameras (Atti or Attb) or is the ATTxb? (The xb does videos). Obviously if you are taking the update to the camera on an SD card don't format the card until the update is complete. Remember formatting will erase all the pics and vids from the card.

    0
    Comment actions Permalink
  • Phil Bancroft

    Now I’m second guessing the update as the reason, I canceled the update, put a new battery external and it took one pic, then stopped working for a week and then all of sudden sending pics again for a day then stopped again.   I retrieved the camera, it was getting 4 bars ATT, but when I took a manual pic it sat on setting for many minutes and never sent a pic.   Turned it off, then back on and took a manual pic fine.  Brought it home and while messing around with manual pics, noticed it was no longer saying sending 1/10 but started sayin sending 1/5 and then every once in a while would show a buffering error message.  I changed the card to a new card, formatted it and it does the same thing.  Looked at the card when it took it down and it was sending prob 1 out of 4 pics and pics were hours apart that didn’t send.   3-4 bars is normal in this location.   

    0
    Comment actions Permalink
  • Elizabeth Swoope

    Did you install the firmware update manually? It’s not clear to me from your message. If you haven’t installed the FW update manually, then that’s the first thing you need to do before you try anything else.

    0
    Comment actions Permalink
  • Elizabeth Swoope

    Are you using a class 10 SD card, preferably one with the number 80 on it rather than 40 or 48.

    0
    Comment actions Permalink
  • Phil Bancroft

    When I go to the firmware drop down , it goes to a news letter page.  When I go to downloads it’s only manuals.  I have a 1/2018 version from support last year for another cam, this one is 5/2017. Odd that’s worked fine for 4 years then all of sudden sporadic.  Spartan support mentioned something about ATT blocking some of the old per cams thinking they are bots.   Which sort of correlates to why it will start working again if turned off and back on, at least for a little while. 

    0
    Comment actions Permalink
  • huthut4

    Same exact thing happening to one of my 6 cams.  I want to do the firmware update but not sure how to do it?  Can I connect a micro usb cord to camera to do the firmware update?  Can the firmware update be loaded on an sd card?

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Phil Bancroft

    The ones I’ve done in the past I had to copy the update to the root of the SD card from an email I got from support , then followed the instructions.   Can’t seem to find the downloadable firmware file, but know they exist. 

    0
    Comment actions Permalink
  • huthut4

    Thanks- I have some of my cams acting a bit weird lately.  All AT&T 

    I have been looking for the downloadable file also--- hopefully support can get me one tomorrow.

    0
    Comment actions Permalink
  • huthut4

    Thanks- I have some of my cams acting a bit weird lately.  All AT&T 

    I have been looking for the downloadable file also--- hopefully support can get me one tomorrow.

    0
    Comment actions Permalink
  • Elizabeth Swoope

    Here’s a link to the page with the downloadable files. The instructions are below the table with the files listed.

    https://my.spartancamera.com/download

    It’s on this web site, Support > Support and then there’s a link to the actual downloads page.

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.