Pictures Not Sent To Phone

Comments

16 comments

  • John Lockburner

    Are you using the app to get the pictures? If so have you looked at the online portal to see if the pics are getting there? Where are you getting your data from?

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Yes I am using the app. Viewed the online portal and still have the exact same pictures as the app does. I updated my settings to have some times pics throughout the day and it says it’s still a pending action. Data was purchased theough the spartan website. 3 month package

    0
    Comment actions Permalink
  • John Lockburner

    When this started happening was it when you changed the SD card?

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    I’ve never changed the sd card. It’s brand new. This only started happening when I moved the camera from the top of the feeder to a t post. That distance is about 20 yards between the two spots so I wouldn’t imagine that the cell service would be the problem. I’m going to replace the sd card to the one you recommended in a previous thread. But as I stated before the camera was working just fine before I moved it to a spot 20 yards away

    0
    Comment actions Permalink
  • John Lockburner

    I have seen a few feet make a difference in signal. You can also format the current SD card in the app and see if that helps.

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Okay. I just tried that and I still have 3 pending actions all from this morning. So for some reason I believe this is a communication issue between the two. I will try moving the camera again, take a hello and see where we’re at then. Should I mount it to a different structure rather than the metal t post?

    0
    Comment actions Permalink
  • John Lockburner

    The post should be fine, I have some mounted like that. You may want to cancel the pending commands except for the format, a bad SD card can cause the tasks not to complete.

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Alright good deal. I will update later. Thank you for the help so far.

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Pulled the card from the camera. It had been taking photos the entire time. I had 104 photos and only received 40-50 of them to my app. 4-5 bars of Verizon service the whole time. I replaced the card to the kind y’all recommend and performed a hello test. The photo was sent to my phone before I could climb in my stand. After the hunt I walked in front of the camera two separate times and neither photo was sent to my phone. I’m at a complete loss of what the problem is and beginning to get a little frustrated.

    0
    Comment actions Permalink
  • Elizabeth Swoope

    Have you checked the antenna to be sure it’s snug, but not too snug, and not wonky in any way? Antenna problems are less likely than other kinds of things, but I’ve had an antenna that looked perfectly fine until I looked at it closely and it had quit sending while we were doing a bunch of work in front of it then sent one picture when we went back to see what the problem was (after I realized there was a problem) and the antenna was just a little “off”. 

    The problems you are having really seem like they could be signal related and the antenna can affect that.

    It also wouldn’t hurt to clean the contacts on the SIM (if this isn’t a Ghost with the inaccessible SIM) by rubbing them with a pencil eraser or against your pants, blowing gently in the SIM slot. I don’t think it’s a SIM problem, but this is just one more thing that you can try.

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Yes, I have “tweaked” the antenna through all of this dilemma. Slightly snug and turned it different quarter turn directions (which I would not think would matter). I moved the camera back to the original spot that I mounted it to see if that would make a difference.

    So you say this is likely “signal related problems”. Even though I have had at least 4 bars the entire time? Not quite sure what you mean. But as far as antenna problems that seems likely. When I opened the box at work, I tried to register it there inside our building. I never could get service which I thought was weird. I only got it once I went outside so I didn’t think much of it.

    I received one random picture earlier this afternoon that actually sent to my phone (old, off brand class 4 sd).

    0
    Comment actions Permalink
  • Elizabeth Swoope

    Signal fluctuates. I don’t know if it’s signal strength or a connection issue or an SD card issue, but something is preventing the camera from sending pictures consistently. 

    If your building has a metal roof or lots of metal framework, you may not get good signal inside.

    My Verizon phone has no signal at all or maybe 1X at our camp but my three Verizon 4G camera’s all get 5 bars signal. I have a couple of V4G that get 2 or 3 bars and they are not consistent at times.

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Yes ma’am. I realize signal fluctuates but like I said neither device shows anything less than 4 bars.
    Shouldn’t be an sd card issue meaning the card went directly from the package to the camera yesterday evening.

    So what do you guys suggest I do?

    0
    Comment actions Permalink
  • John Lockburner

    Did you format the card in the camera? If you'd like you can email me your portal log in information and I'll take a look at things for you. My email is johnny.lockburner@spartancamera.com

    0
    Comment actions Permalink
  • Bucky Buxton

    Never formatted the card. Didn’t know what that meant or what it would do besides erase all my pictures.

    I moved my camera back to my feeder and am currently receiving what I believe to be all the pictures it’s taking. So it seems to be working now that I moved it back to the original spot. Again I had no idea that 10-15 yards would make a difference when it never showed anything less than 4 bars of service. If anything else seems to not work properly, I’ll be happy to send you the login info for you to look over. These cameras are a useful tool and we as customers expect them to be worth the time money and trouble. Again thank you for the help.

    0
    Comment actions Permalink
  • John Lockburner

    Formatting not only erases the pictures but also puts the correct format/file path on the card. I'm glad it's working again.

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.